Versnellen van applicatie-response

Meer snelheid in de Cloud!

Een netwerk verbindt applicaties en eindgebruikers over afstand, en juist deze afstand veroorzaakt nadelige factoren zoals: beperkte bandbreedte, verlies van data-pakketjes ofwel hun doorlooptijd (vertraging of ‘latency’). 

Versnellen van applicatie-response
(cloud-acceleratie)

 

cloud-acceleratie

WAN-Optimalisatie is een verzameling technieken voor het verhogen van de efficiëntie van gegevensoverdracht over wide-area networks (WAN’s). WAN-optimalisatie verbetert de prestaties van applicaties hoofdzakelijk door de effecten van gegevenstransport over lange afstand te minimaliseren. Het effect van deze zogenaamde “wide-area”- netwerk factoren neemt doorgaans toe met de geografische afstand. Een aantal WAN-Optimalisatie technieken staan hier beschreven:

  • WAN-Optimalisatie (WAN-OP) apparatuur vermindert de benodigde bandbreedte (capaciteit) van de verbinding. Dit komt doordat een WAN-OP oplossing gegevens comprimeert, ofwel reduceert. Deze data-compressie zorgt voor een afname van de hoeveelheid bandbreedte die afgelegen filialen of eindgebruikers nodig hebben om te kunnen communiceren met de applicatie. 
  • Een andere bekende WAN-OP techniek is Quality of Service (QoS), waarbij de totale beschikbare bandbreedte aan applicaties wordt toegewezen op basis van hun relatieve prioriteit. ERP- en spraakverkeer krijgt bijvoorbeeld voorrang boven Facebook-streams.
  • Een andere WAN-OP techniek is het tijdelijk opslaan van bestanden in de buurt van de eindgebruikers: zgn. ‘caching’ van data in een lokale ‘proxy’, zodat deze kan worden hergebruikt, zonder opnieuw over het netwerk verzonden te hoeven worden.
  • Nog een belangrijke feature van WAN-OP oplossingen is TCP-acceleratie: versnelling van het TCP protocol. TCP-acceleratie maakt gebruik van een TCP-proxy om de round-trips voor gegevensoverdracht naar DC- en cloud resources te verminderen. Hierdoor wordt de respons van applicaties verder verbeterd: vanuit het perspectief van de eindgebruiker reageert de applicatie sneller.

Aangezien de beschikbaarheid van bandbreedte wereldwijd sterk is toegenomen, met name door de opkomst van snelle internettoegang, is de behoefte aan WAN-OP functionaliteit gedaald. Dit komt ook doordat WAN-OP apparaten vrij kostbaar zijn zowel in aanschaf als beheer. Tevens wordt veel WAN-OP functionaliteit op een andere manier ingevuld.

Applicatie response nog sneller!

WAN-OP functionaliteiten, waaronder acceleratie

Zo bevat de meer geavanceerde SD-WAN-oplossingen een aantal WAN-OP functionaliteiten. 

Een andere beproefde manier om de applicatie-respons te ‘versnellen’ is het gebruik van een snelle ‘backbone’, om zodoende de route tussen twee punten te verbeteren (te verkorten). Denk aan de TGV sneltrein verbinding Brussel-Parijs. Een voorbeeld van zo’n dedicated backbone om het pad te verkorten is ‘Azure Virtual WAN’, een netwerk dienst geleverd door Microsoft. Microsoft levert dan weer ‘ExpressRoute’ voor snelle en rechtstreekse toegang vanuit het bedrijfsnetwerk naar deze Azure cloud. Op deze manier koppelt een bedrijf rechtstreeks naar zijn ‘workloads’ in de Azure cloud. AWS Direct Connect is een vergelijkbare oplossing om rechtstreeks te verbinden naar de Amazon cloud. De Cato SASE SD-WAN dienstverlening bevat een aantal van bovenstaande WAN-OP technieken (waaronder cloud-acceleratie) die geïntegreerd geleverd worden. 

Omdat tegenwoordig de meest relevante applicaties in de cloud draaien, wordt voor alle bovenstaande technieken in plaats van WAN-OP vaak de term ‘cloud-acceleratie’ gebruikt. Hoe u het ook wilt noemen, al meer dan 15 jaar levert IPknowledge met succes verschillende oplossingen om de prestaties van applicaties voor internationale bedrijven te verbeteren.

Hoe kan cloudnetworking organisaties verbeteren?

Download de whitepaper voor uitleg over alle voordelen van de cloud!

DOWNLOAD E-BOOK

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *