Wat is het onderscheid tussen breedbrand en dedicated internet access?

Internet access is een cruciale noodzaak voor alle organisaties. Maar waar het om gaat: de kwaliteit en beschikbaarheid van internetdiensten kan sterk variëren. En zelfs als je de juiste provider hebt, kan je internetsnelheid nog steeds afhangen van verschillende factoren.

Gelukkig zijn er tal van opties voor internettoegang, zoals glasvezelverbindingen, DSL of kabelbreedband. Ze kunnen een enorm verschil maken voor uw bedrijf zonder de access te verbreken.

Wat is het onderscheid tussen breedbrand en dedicated internet access?

 

breedbrand en dedicated internet

Er zijn twee hoofdtypen internettoegang te onderscheiden:

(Shared) Breedband

  • Breedband staat voor een snelle internetverbinding. Volgens de definitie van de OESO is er pas sprake van breedband als de downsnelheid hoger is dan 256 kpbs. We spreken van shared breedband als de internetverbinding met meerdere gebruikers wordt gedeeld. Het kan dus zijn dat je daardoor niet altijd de maximale snelheid haalt. Oftewel de ISP geeft geen garanties met betrekking tot de snelheid of kwaliteit van de verbinding.
  • De downloadsnelheid is bijna altijd hoger dan de uploadsnelheid. Dit is asymmetrisch.
  • De gebruikelijke overboekingsratio ligt tussen 1:20 en 1:50. Wat betekent deze ratio nu? Stel dat je een internetverbinding van 100 Mbit/s hebt met een overboekingsratio van 1:20 dan is de maximale snelheid 100 mpbs en de gegarandeerde snelheid 5 mpbs.
  • Enkele van de typische technologieën die voor breedband worden gebruikt, zijn xDSL, DOCSIS, FTTx, Wireless en LTE.

Dedicated Breedband (DIA)

  • Met een DIA verbinding is er dus geen overboeking op een lijn. De ISP alloceert bandbreedte aan een verbinding, en deze bandbreedte wordt met niemand anders gedeeld.
  • Dit type verbinding is zeer consistent en betrouwbaar, en de upload- en downloadsnelheden zijn meestal hetzelfde.
  • Enkele van de typische technologieën die worden gebruikt voor dedicated internettoegang zijn SDSL, SDH, Ethernet over Copper (EoC), glasvezel en radio.
  • Tegenwoordig wordt het onderscheid tussen breedband en DIA steeds minder belangrijk door de manier waarop internet “pakketjes” worden verstuurd. Naast DIA zijn er ook ‘DIA-light’-producten beschikbaar die overboeking bieden met een lage ratio, maar goedkoper zijn dan DIA. Zeker voor zakelijk internet kan dit daardoor een geschikt alternatief zijn voor DIA. Een goede garandeerde snelheid maar wel een lagere prijs dan DIA.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}