Preventie van gegevensverlies (DLP) is de praktijk van het detecteren en voorkomen van datalekken, exfiltratie of ongewenste vernietiging van gevoelige gegevens. Organisaties gebruiken DLP om hun gegevens te beschermen en te beveiligen en om te voldoen aan regelgeving.

Wat is DLP?

 

Wat is DLP?

Gartner beschrijft Data Loss Protection als volgt:

Data Loss Protection beschrijft een reeks technologieën en inspectietechnieken die worden gebruikt om informatie-inhoud in een object te classificeren – zoals een bestand, e-mail, pakket, applicatie of gegevensopslag – terwijl het in rust is (in opslag), in gebruik (tijdens een operatie) of onderweg is (via een netwerk).

Het voorkomt dan wel het detecteert dat gegevens zonder toestemming worden meegenomen of overgedragen. Netwerkbeheerders kunnen er mee bepalen en controleren welke gegevens gebruikers wel en niet kunnen delen.

Het probleem is echter: traditionele DLP-software is niet geavanceerd genoeg om de cloud aan te kunnen. Verouderde DLP-tools werken goed wanneer gegevens op lokale schijven zijn opgeslagen, maar hebben moeite met data die zich in de cloud bevindt.

In 2022 schreef Gartner in hun rapport Market Guide for Data Loss Prevention: “Cloudmigratie heeft het leveranciersselectieproces voor klanten ingewikkelder gemaakt, aangezien deze verouderde benaderingen van Data Loss Protection vaak niet langer levensvatbaar zijn.”

Vóór cloudmigraties werkte traditionele DLP-software heel goed om gegevensverlies te voorkomen. Bedrijven gebruiken DLP vooral voor compliance, bescherming van intellectuele eigendom, meer inzicht in gegevens en verkleinen van de financiële risico’s.

Maar nu steeds meer bedrijven hun IT infrastructuur naar de cloud verhuizen, zijn traditionele DLP’s niet zo effectief in het beveiligen van gevoelige informatie. In dat kader is een cloud gebaseerd Data Loss Protection-oplossing zoals Cato Networks deze aanbiedt mogelijk een geschikt alternatief.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *