In gesprek met Bert-Jan Kamp, CTO van IPknowledge

Veel globaal opererende organisaties overwegen op dit moment om hun traditionele MPLS netwerk te vervangen door SD-WAN. Maar vanwaar de urgentie om te migreren naar SD-WAN? Bert-Jan Kamp, onze eigen CTO, geeft een duidelijk antwoord op deze vraag. We gingen met hem in gesprek over de digitale transformatie en het belang van een flexibel en veilig netwerk.

In gesprek over
de digitale transformatie en
de rol van het internationale netwerk

digitale transformatie van het internationale netwerk

Deze vraag stelden wij aan Bert-Jan Kamp onze eigen CTO. Dit antwoord en meer antwoorden op een aantal uitdagende vragen hebben we onderstaand beschreven:

De urgentie om te migreren naar SD-WAN

Waarom organisaties naar SD-WAN migreren heeft met name te maken met ontwikkelingen op het gebied van security; het oude netwerk biedt minder mogelijkheden om voldoende digitaal veilig te zijn en is niet opgewassen tegen het toenemend aantal cyberaanvallen. Daarentegen is een SD-WAN flexibel in te richten, je hebt minder beheer nodig en het security niveau is niet alleen op een hoger niveau te tillen, maar vooral ook sneller. “Dat komt omdat er in traditionele netwerken over het algemeen nogal wat zaken, als losse eenheden, aan elkaar geknoopt zijn”, is hoe Bert-Jan het verwoordt. Het is precies snelheid dat geboden is als er weer eens sprake is van de zoveelste cyberaanval.

Stel dat je niet digitaal transformeert, maar het oude behoudt?

Volgens Bert-Jan loop je dan tegen een aantal serieuze uitdagingen aan. Organisaties verplaatsen veel van hun applicaties naar de Cloud en dat wordt met een gesloten traditioneel MPLS netwerk vele malen lastiger. MPLS is vooral ontworpen om binnen de muren van het eigen netwerk te blijven, terwijl we als gebruiker, waar ook ter wereld, op een veilige manier contact willen hebben met onze applicaties. Met SD-WAN kun je elke locatie of internationale vestiging eenvoudig en veilig met de Cloud verbinden.

Waarom is IPknowledge OneWAN anders dan andere SD-WAN oplossingen?

Bij veel SD-WAN oplossingen staan de CPU’s op de bedrijfslocatie en worden verwerkingen nog steeds ‘on-premise’ uitgevoerd, dat wil zeggen in hardware aan de rand (‘edge’) van het netwerk. Verbindingen tussen locaties zijn ‘any-to-any’. Internet ‘breakout’ vanaf de locatie gebeurt met ieders eigen IP adres, rechtstreeks vanaf de locatie. Deze architectuur noemen noemen wij ‘edge SD-WAN’, wat allerlei beperkingen oplevert, bijvoorbeeld qua robuustheid en schaalbaarheid.

Wat OneWAN heel efficiënt maakt is dat het één volledig geïntegreerde clouddienst is, volgens de zogenaamde ‘SASE’ architectuur: Alle diensten worden vanuit de cloud geleverd, waardoor deze oplossing veel krachtiger en completer is, en altijd up-to-date. VPN-users, standaard firewall rules en security verbeteringen, zoals malware detection en intrusion prevention, zijn allemaal onderdeel van onze OneWAN oplossing. Interessant is dat klanten een Security Operations Center (SOC) erbij kunnen afnemen. “Omdat OneWAN vanuit de cloud wordt geleverd kun je een security dienst kiezen, de kosten zien en het gelijk en eenvoudig activeren”, voegt Bert-Jan eraan toe.

IPknowledge transformeerde ook zelf, hoe verliep dat?

We kwamen oorspronkelijk uit een situatie waar we oplossingen neerzetten ter verbetering van het traditionele MPLS netwerk. Daarbij ging  het  om het verbeteren van lage bandbreedte en hoge ‘latency’: de vertraging in de dataoverdracht over een datacommunicatie-netwerk. Daardoor hebben we enorm veel over applicaties en performance kunnen leren en ontstond ook de naam IPknowledge. 

Vanwege de behoefte aan digitale transformatie van onze klanten en de bijbehorende beweging van applicaties naar Cloud zijn we nu uitgegroeid tot een volwaardig ‘as-a-Service’ bedrijf die een continue dienst levert, wereldwijd. We hebben dus de kennis en ervaring om zowel ‘on-premise’ applicaties als cloudservices van klanten op een veilige en snelle manier toegankelijk te houden, waar ook ter wereld.

Wat zijn extra redenen voor klanten om over netwerk transformatie in gesprek te gaan?

Naast security is flexibiliteit een belangrijke reden. Organisaties blijken soms te afhankelijk te zijn van telecom organisaties door vendor lock-in. “Die lock-in kennen wij niet, je blijft zolang je tevreden bent en met een gemiddelde score van een 9 lukt ons dat op heden prima.” Deze score wordt overigens extern gemeten in opdracht van CATO Networks. Vanwege de hoogste partnerstatus zijn we ook onderdeel van hun development programma’s; we helpen klanten samen vooruit.

OneWan
is één volledig geïntegreerde clouddienst

Digitale transformatie van het internationale netwerk

Een derde reden om in gesprek te gaan is als er ergens performance problemen zijn. Doordat we een lange historie hebben, dus ook de traditionele netwerken goed kennen, zijn we in staat om performance problemen snel te analyseren en te begrijpen waarom problemen zich voordoen. We weten hoe applicaties zich gedragen over een netwerk. Soms kan daarbij sprake zijn van erg grote afstanden. 

Een sweet spot voor ons is China. Onder andere werken we voor internationaal opererende maakbedrijven die daar hun fabrieken hebben. Traditionele SD-WAN oplossingen zetten een versleutelde tunnel op tussen twee vestigingen, maar moeten wel door de Chinese firewall heen. Bij OneWAN is geen apart netwerk nodig voor China. Onze oplossing werkt op exact dezelfde manier als voor andere landen in de wereld. Dat wordt geregeld door de backbone van Cato Networks, waardoor er veilig contact is met de productielocaties waar dan ook in Azië of in andere delen van de wereld. “Wie wilt weten hoe we dat doen, die leg ik het graag eens persoonlijk uit”, sluit Bert-Jan af.

Een veilig, snel en flexibel netwerk volledig geschikt voor multi-cloud omgevingen?

Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Hier om te helpen, proactief en beloftes nakomen

Iedere organisatie is uniek. Maakbedrijven willen continuïteit in de productie, bij financiële instellingen gaat het vooral om compliance, bij internationaal opererende marketingorganisaties gaat het om performance en vertrouwen richting merken en in de medische wereld speelt het beschermen van persoonlijke gegevens de grootste rol. 

De uitdagingen zijn verschillend, maar bij al die verschillende uitdagingen helpen we graag in een proactieve rol.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}