5 Grote netwerk security uitdagingen rondom 5G

5 Grote netwerk security uitdagingen rondom 5G

Netwerk security wordt nog complexer en uitdagender voor veel IT afdelingen, want het razendsnelle 5G netwerk komt eraan. De druk op cybersecurity zal met de komst van 5G alleen maar groter worden, zeker op plekken waar traditionele MPLS netwerken nog domineren. In onze vorige blog beschreven we dat de toekomst van netwerk security daarom in de Cloud is volgens het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner. Waarom netwerk security in traditionele omgevingen steeds uitdagender wordt leest u hier.

Uitdaging 1: De wereldwijde groei van het mobiele dataverkeer

Binnen nu en 4 jaar zal het mobiele dataverkeer, onder andere aangejaagd door 5G, naar verwachting met een factor vijf gegroeid zijn. Door deze wereldwijde groei van data en connectiviteit zal het voor internationale IT verantwoordelijken een steeds zwaardere opgave zijn om het internationale zakelijke dataverkeer veilig te houden. Kan een CIO nog overzien wat zich aan de andere kant van de wereld plaatsvindt en ervoor zorgen dat duizenden werknemers persoonlijke en zakelijke informatie op de juiste manier van elkaar gescheiden houden? Meer mobiel dataverkeer betekent een toenemende werkdruk om controle te kunnen houden over datgene wat in het wereldwijde netwerk plaatsvindt.

Uitdaging 2: 5G laat nieuwe toepassingen ontstaan die onveilig kunnen zijn

Elk apparaat wat gegevens verzamelt en ergens via IP naar toestuurt kan een gevaar opleveren voor de veiligheid van het netwerk. 5G is bij uitstek de technologie waarbij veel innovatieve partijen nieuwe (AI) toepassingen bedenken. Dat betekent ook dat al deze toepassingen, vaak IoT gerelateerd, gemonitord moeten worden en er strikte autorisatieprotocollen en software-updates voor meerdere apparaten noodzakelijk zijn.

Uitdaging 3: Aan hoeveel en welke leveranciers vertrouwt u 5G toe?

Bij het aanleggen van nieuwe 5G netwerken in Nederland wordt het Chinese Huawei geweerd uit de gevoeligste onderdelen van het netwerk. Het kabinet heeft eind 2019 dit besluit genomen, wat aangeeft dat het onderlinge vertrouwen, in verband met mogelijke cyberspionage en ongewenste inmenging in onze economie, onder druk staat. Als softwareleveranciers zich massaal zullen storten op het uitbrengen van nieuwe softwarepatches voor 5G, en deze door hun partners laten uitvoeren, zult u ditzelfde vertrouwen moeten hebben. Door de hoeveelheid van innovaties op het gebied van 5G zal de vraag komen hoeveel softwareleveranciers u nodig heeft om uw 5G strategie veilig te houden. Want, hoe meer betrokken partijen, hoe complexer het wordt om de digitale veiligheid te managen.

Uitdaging 4: Een real time connectie betekent ook een kans op real time verlies van data

Door 5G gaan nieuwe samenwerkingen wereldwijd ontstaan en worden industrieën internationaal smart en connected. Het positieve is dat internationale processen razendsnel integreren en bedrijven nog beter met elkaar kunnen samenwerken. Tegelijkertijd kan de schade niet te overzien zijn bij een eventueel datalek of cyberaanval. Een malware aanval kan zich met 5G als een coronavirus sneller dan ooit over de aardbol verspreiden. Over het laatste actuele onderwerp schreef ik daarom een positieve blog op mijn persoonlijke LinkedIn pagina die u hier kunt teruglezen.

Uitdaging 5: Nog meer mensen gaan met 5G thuiswerken of remote werken

De laatste dagen krijgen we steeds meer de vraag hoe medewerkers veilig vanaf huis in het netwerk kunnen werken. Dat geldt niet alleen voor Microsoft Office 365, maar voor alle bedrijfsapplicaties. Met de komst van 5G zal deze vraag alleen maar toenemen. Doordat snelheid van data geen issue meer is, zullen meer medewerkers zich afvragen waarom ze nog dagelijks in de file naar kantoor zouden moeten staan. Hoe meer er buiten de muren van de organisatie gewerkt gaat worden, hoe veiliger het samenwerken in de Cloud geregisseerd moet worden. Daarnaast zal 5G het aantal remote workers doen toenemen, waardoor er ook een grotere kans bestaat dat er gewerkt wordt op werkplekken die qua verbinding niet altijd even veilig zijn.

Wilt u nu al voorsorteren op de komst van 5G?

Als u het nu al druk heeft met 4G om de digitale veiligheid internationaal te bewaken, dan is het nu de tijd om te onderzoeken hoe een internationaal veilig 5G netwerk in de Cloud gemonitord kan worden. Door één leverancier, zonder gedoe van steeds meer firewalls, maar wel met een optimale en veilige digitale performance.

Want het bestaande MPLS netwerk transformeren naar de nieuwe wereld van 5G zou weleens voor verrassingen kunnen zorgen op het gebied van grote onverwachte investeringen… Steven de Graaf – CCO – IPknowledge

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}