Heeft de  firewall zijn beste tijd gehad?

Enkele jaren geleden was de firewall een uitstekend middel om cybersecurity te bevorderen. Het merendeel van onze dagelijkse werkzaamheden vond plaats binnen de muren van de organisatie, al dan niet via WAN verbindingen voor communicatie met internationale vestigingen. Werd je als IT verantwoordelijke ergens aangevallen dan was ‘de brandhaard’ vrij snel te lokaliseren en onder controle te krijgen. Maar de wereldwijde groei van het internetgebruik en de digitale revolutie veranderden alles…

Heeft de  firewall
zijn beste tijd gehad?

Firewall denken

Blussen in de verkeerde richting

Firewalls in de vorm van een fysieke apparaten op bedrijfslocaties is een verouderd concept qua architectuur, en wie dat niet doorheeft loopt kans op serieuze dreigingen van buitenaf. Een brandhaard is namelijk niet alleen meer de hacker die het bedrijfsnetwerk aanvalt. Cyberdreigingen doemen overal op in apps, applicaties en diensten die we als mens dagelijks gebruiken. Uw organisatie kan bijvoorbeeld ook schade ondervinden als er bedrijfsinformatie weglekt via sociale media.
Daarnaast zijn er veel malafide diensten in omloop waarmee medewerkers eenvoudig, maar zeer onveilig, bestanden kunnen versturen. Een firewall op uw bedrijfslocatie biedt onvoldoende bescherming tegen deze moderne dreigingen. Er is dus geen sprake van digitale veiligheid, terwijl je als CEO of ondernemer wel denkt dat dit het geval is.

Gedoe rondom de houdbaarheidsdatum

Firewalls moeten onderhouden worden. Het beheer en het op tijd geven van juiste updates vergt kostbare tijd. Door het toenemende aantal cyberaanvallen vragen firewalls echter steeds meer onderhoud. Vaak heeft de budgethouder ook nog het idee dat firewalls langer meekunnen dan wat qua beveiligingsniveau verantwoord is. Meestal is dit slechts maximaal 3 jaar.

Niet geheel onbelangrijk: door het thuiswerken zijn er meer toegangen naar het bedrijfsnetwerk nodig. Al die extra toegangen moeten eveneens bewaakt worden met een firewall. Door al deze factoren nemen de kosten van het beheer sterk toe. Dit alles vanwege de oude architectuur. Hoe kan het anders dan? Bedenk: één toegang beschermen is altijd eenvoudiger dan het bewaken van vele toegangen, zeker als die toegang vanuit ongecontroleerde locaties plaatsvindt, zoals de remote werkplek …

Denk in Cloud en mobiliteit

Zakendoen gaat tegenwoordig in veel gevallen zonder dat het interne bedrijfsnetwerk eraan te pas komt; nieuwe klantcontacten ontstaan buiten het netwerk om en op het internet zelf. Steeds meer diensten verhuizen naar de cloud in de vorm van SaaS, IaaS en PaaS. Dat houdt in dat het nut van de firewalls en het bijkomende beheer door uw IT afdeling steeds verder afneemt. Terwijl de bijbehorende kosten blijven bestaan, en vaak zelfs toenemen.

Hoe kan het dan anders?

Integreer de digitale veiligheid in een op Cloud gebaseerde netwerk infrastructuur. Dat is hoe het kan. Dit stelt u in staat een ‘zero-trust’ benadering toe te passen voor het hele netwerk inclusief alle mobiele gebruikers, remote werkplekken en clouddiensten. Want steeds meer klantcontacten buiten het bedrijfsnetwerk betekent ook dat het mobiele verkeer over veilige digitale wegen moet verlopen. Een goed voorbeeld van de ‘zero-trust’ benadering is zoals deze door CATO Networks wordt toegepast.

Stop het denken in fysieke firewalls door de beveiliging in een cloud gebaseerde oplossing te laten regisseren. Cyberdreigingen kunt u beter voor zijn.

Branden blussen? Firewall als dienst

IPknowledge zorgt ervoor dat uw wereldwijde bedrijfsnetwerk beschikt over ingebouwde, enterprise-class beveiliging. Beveiligingsbeleid en beveiligingsgebeurtenissen worden 24/7 beheerd en up-to-date gehouden en gewaarborgd door IPknowledge en/of via uw centrale beheerportaal.

Meer hierover weten? Klik hier.

 

Heeft de  firewall zijn beste tijd gehad?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}