Internationale internet toegang zonder complexiteiten?

Internationale internet toegang zonder complexiteiten?

Stel dat u aan willekeurige voorbijgangers op straat vraagt om zo veel mogelijk namen van organisaties te geven die internet leveren. Waarschijnlijk krijgt u twee tot vijf namen te horen, terwijl er tientallen organisaties zijn, alleen al in Nederland. Maar wat betekent dit voor eindverantwoordelijken voor internationale netwerken als deze zelfde vraag gesteld wordt in andere werelddelen?

Welke ISP, Internet Service Provider, is het meest geschikt?

Het is binnen Nederland al complex om uit te vinden welke Internet Service Provider het meest geschikt is om de locaties van uw bedrijf aan te sluiten. Op elk bedrijfsterrein in Nederland is vaak weer een andere provider dominant. Ga je naar Duitsland dan wordt de glasvezelverbinding bijvoorbeeld door de gemeente geregeld. In Zweden laat een gebouweigenaar vaak een glasvezel verbinding in eigen beheer aanleggen en wordt de internet toegang apart ingekocht. Hoe het precies in China, de USA of Roemenië zit wordt al een stuk uitdagender.

“Sorry voor de vele vragen…”

Hoeveel IP adressen heeft uw bedrijfslocatie eigenlijk nodig? Kies ik een dure symmetrische lijn of volstaat een breedband consumenten abonnement met snelle download en trage upload? Levert de ISP over glas, koper, coax, straal of een LTE verbinding? Is de ‘last-mile’ access een overbooked netwerk of dedicated clear channel? Gaat het om een vast of wisselend IP adres? Aan het totale technische inzicht ontbreekt het vaak.

Afhankelijk van Internet en Telco’s

Daarnaast zullen er werelddelen zijn waar snel internet nog geen commodity is. Dan zullen de reactietijden, van bijvoorbeeld internationaal gebruikte ERP systemen, als traag ervaren worden. De CIO of Hoofd ICT is voor de internationale bedrijfsvoering echter wel afhankelijk van al die verschillende verbindingen, maar er is onvoldoende grip en controle op kwaliteit. Wel zijn er de maandelijkse grote hoeveelheden van factuurstromen. Of ze echt kloppen en niet voordeliger kunnen dat blijft de vraag. De afhankelijkheid van Telco’s is vaak groot, als het je al lukt om al jouw gewenste verbindingen via hen af te nemen. Zij willen maar een bepaald percentage aansluitingen buiten hun eigen netwerk (‘off-net’) aanbieden.

Heeft de SLA zijn beste tijd gehad?

In de digitale wereld waarin wij leven is goede internettoegang cruciaal. Elke eindgebruiker verwacht van de IT manager of CIO dat internet altijd beschikbaar is, snel en veilig. Maar wat betekent dit concreet voor de te stellen kwaliteitseisen aan de ISP? Een goede eindgebruikerservaring moet ook geborgd worden naar toeleveranciers waardoor garanties rondom kwaliteit nog belangrijker zijn, maar een SLA voor internetlijnen kan feitelijk niet bestaan. De performance is afhankelijk van het gebruik en het benaderde IP adres en kan bijvoorbeeld een server in Japan zijn. Subjectiviteit is daarom een inherent criterium van kwaliteit.

Onze ervaring: Wij hebben maar weinig bedrijven wijzer zien worden van de SLA’s van Telco’s, hoe dik deze documenten ook zijn, dichtgetimmerd door slimme marketeers en advocaten. De aanwezigheid van een SLA duidt vaak op een relatie van afhankelijkheid. Dit brengt automatisch het risico om gekort te worden.

Grip op het internationale internet

Onze visie? Een SLA zegt niet zo veel, onafhankelijkheid wel. De beste garantie voor een goede dienstverlening vanuit uw leveranciers is de vrijheid om te switchen, zonder ‘lock-in’. Een grote internationale klant van ons wilde snel Internet voor al haar vestigingen. Het doel: razendsnel online informatie uitwisselen, ook in de Cloud. Dat is gelukt, omdat we een onafhankelijke partij zijn en gebruikmaken van de netwerken van vrijwel alle Internet Service Providers (ISPs) ter wereld. Door rechtstreekse koppelingen naar de ISP netwerk databases weten we voor elk adres precies welke Internet diensten beschikbaar zijn, en tegen welke prijs.

Bent u benieuwd welk internet beschikbaar is voor uw bedrijfslocaties?

Voor inmiddels tien Europese landen kunt u hier in ons portal eenvoudig en snel een prijsvoorstel ontvangen. Dit aantal zal snel toenemen.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}