Wat voor IT’er ben jij? Informatief, innovatief of…

Wat voor IT’er ben jij? Informatief, innovatief of…

Disruptief of degelijk wellicht? Dit zijn twee woorden van uitersten, maar ze kunnen allebei gelden voor een CIO, IT manager, IT architect of andere gerelateerde functie. Maar welke typering past bij jou en ben je daar blij mee? Deze blog beschrijft een aantal type IT’ers en inspireert je wellicht om eens vanuit een ander standpunt naar jouw mooie vakgebied te kijken. Maak een keuze uit de volgende vier.

Type 1: De innovators

Innovators zijn mensen met lef en worden door sommigen zelfs als baldadig gezien. Want innovators durven zich af te zetten en gaan in tegen de bestaande moraal. In de IT zijn het mensen die echt om de techniek geven en alles doen in naam van de vooruitgang. Innovators zijn bereid om dagelijks, vaak tot diep in de avond, uren te besteden om technologische uitdagingen te doorgronden. Grotere technologieliefhebbers zijn er niet en hun huizen zijn vaak voorzien van de laatste technologische snufjes. Zij geven er vaak ook duizenden euro’s aan uit. Innovators zijn altijd op zoek naar de beste antwoorden die zij het liefst krijgen van de meest deskundige mensen op een bepaald vakgebied. Zij werken als katalysator en helpen om het vuur te starten en iets vernieuwends of disruptiefs op gang te krijgen. Soms ervaren zij een valkuil, omdat ze te snel gaan en anderen (nog) niet met zich meekrijgen.

Type 2: De early adopters

Early adopters investeren, net als innovators, al heel vroeg in nieuwe producten of diensten. In tegenstelling tot innovators zijn het niet altijd technologen, maar wel de eerste gebruikers die bereid zijn om meer te betalen om als eerste nieuwe technologie te bemachtigen. Early adopters vertrouwen daarbij op hun eigen intuïtie en visie, in plaats van te vertrouwen op gevestigde referenties. Het zijn visionairs die gedreven worden door hun droom om steeds grote sprongen voorwaarts te maken; ze willen fundamentele doorbraken bereiken. Vandaar dat zij ook minder prijsgevoelig zijn omdat het hen gaat om het potentieel te zien van de technologische vooruitgang. Doordat early adopters als eerste ervaringen opdoen met een product of dienst zijn zij belangrijk om van te leren. Zij zijn daarom een interessante doelgroep voor marketingafdelingen. Op YouTube zijn het bijvoorbeeld de mensen die met trots hun nieuwe aankoop testen, aan anderen laten zien en nieuwe klanten kunnen beïnvloeden.

Type 3: De pragmatici

Dit zijn de IT’ers die minder op de voorgrond treden, voorzichtig zijn en niet gelijk aan het pionieren slaan. “Pioniers kunnen pijlen in de rug geschoten krijgen en dat kan je maar beter niet hebben”, redeneren zij. Pragmatici kiezen vooral voor zekerheden en worden door collega’s gezien als mensen die zorgen voor de continuïteit en het hebben van verstand van zaken. Daar waar een early adopter, of visionair, een grote sprong voorwaarts wil maken, willen pragmatici slechts kleine procentuele verbeteringen maken. Het woord risico is namelijk negatief in hun vocabulaire. Zij zullen risico’s alleen nemen wanneer dat nodig is, maar eerst zullen zij vangnetten aanbrengen om mogelijke risico’s nauwgezet te beheersen. Tijdens aankoopprocessen hebben pragmatici meer overtuiging nodig, bijvoorbeeld door het lezen van whitepapers of referentiecases.

Type 4: De conservatieven

Conservatieven geloven meer in jarenlange traditie dan vooruitgang. Want waarom zou je opnieuw investeren als iets gewoon werkt? Zij zijn behoudend. Om hen te bewegen om naar vernieuwende oplossingen te kijken is veel overtuigingskracht nodig. Soms erkennen zij dat ze moeten innoveren, maar hebben zij niet de tijd, of de energie, om zich met innovaties bezig te houden. Het interessante is dat zij eenvoud willen en gestandaardiseerde oplossingen prefereren waar je niet teveel over na hoeft te denken. Voor hen kunnen ‘as-a-service’ modellen een prachtige kans bieden om toch een innovatieve organisatie achter te laten zonder daar zelf als persoon veel voor te moeten veranderen.

En… wat voor IT’er ben jij?

Bij IPknowledge zoeken we graag de verbinding met alle IT functies. Je kunt een innovatieve CIO zijn, die net zo gek op IT is als wij, concurrentievoordelen najaagt en doorbraken wil bereiken bijvoorbeeld op het gebied van kostenbesparingen of slimmer thuiswerken. Maar ook een IT architect die stapsgewijs meegenomen wil worden op het gebied van digitale netwerk innovatie.

Neem hier contact met ons op als je daar eens vrijblijvend over wilt doorpraten.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://nativewptheme.net/thirty_seventh/wp-content/uploads/2017/04/bg-slider.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}